MIND YPSILON LIMBURG:

*Thuisarts:

 Op Thuisarts.nl staat informatie over psychose  in begrijpelijke taal voor patiënten en naasten. Huisartsen gebruiken deze website tijdens de behandeling van patiënten.


https://www.thuisarts.nl/hulp-bij-psychische-klachten-bij-volwassenen/
Ik ondersteun iemand met psychische klachten | Thuisarts.nl 

MIND YPSILON NIEUWS:


 * Ketenveldnorm levensloopaanpak. 

 Op de website vind U informatie  over de z.g. Ketenveldnorm levensloopaanpak. 
Een factsheet met informatie vind je hier:  
http://www.ypsilon.org/zorg-voor-de-ander/wegwijs-in-de-zorg/


* HANDREIKINGEN REGIONALE BELANGENBEHARTING 


Gebruik jij de ‘Handreikingen regionale belangenbehartiging’ al? Ypsilon maakte vier handreikingen voor belangenbehartigers. Ze gaan over thema’s die voor naasten belangrijk zijn: ‘crisis’, ‘wonen en dag structuur’, ‘regionale samenwerking’ en ‘wat naasten zelf nodig hebben’. De handreikingen zijn praktisch, concreet en zitten boordevol familie- ervaringskennis en familie-ervaringsdeskundigheid. Ze zijn bruikbaar voor alle vrijwilligers die in de regio opkomen voor de belangen van naasten. Ben jij actief in jouw afdeling? Maak dan gebruik van de kennis en tips in deze handreikingen. 
  https://www.ypsilon.org/wp-content/uploads/2022/01


 *Pilots ter voorkoming van dwangbehandeling

Het lukt nog te weinig om dwangbehandeling te voorkomen. De Wet verplichte ggz biedt daartoe een mooie optie via  het zogeheten Eigen Plan van Aanpak, maar nog veel te weinig mensen maken daarvan gebruik. Op aandringen van MIND en Ypsilon starten nu twee GGZ-instellingen, Dimence en Arkin, een pilot met als centrale vraag hoe het gebruik van het eigen Plan van Aanpak effectiever kan. Zo'n plan van aanpak wordt opgesteld door de cliënt zelf, maar altijd met medewerking van naasten en de behandelaar die ook bepaalt of het van voldoende kwaliteit is om de verplichte zorg af te wenden. 

https://www.ypsilon.org/actueel-ypsilon/pilots-ter-voorkoming-van-dwangbehandeling/?utm_source=Laposta&utm_campaign=Nieuws%20voor%20Naasten%20-%2015%20oktober%202022&utm_medium=email*Verhaal:


Jaarlijks moeten bewijzen dat je zoon zorg nodig heeft, terwijl bekend is dat hij niet beter wordt. Dat overkwam Ypsilon vrijwilligster én oud-bestuurslid Wies van den Nieuwendijk.
''Indiceren is voor mij als mantelzorger een proces dat veel slapeloze nachten, stress en diep verdriet oplevert''
Lees het hele verhaal van Wies en haar zoon via onderstaande link.
https://bit.ly/3OrPMoe* Nieuwe Triade kaart naasten.


 Het wordt steeds normaler dat familieleden en naasten meedenken en meepraten over de behandeling. Dat is mooi, maar soms ook lastig voor naasten. Want wat wordt er eigenlijk van je verwacht? En hoe breng je in zo’n gesprek naar voren wat je écht belangrijk vindt? Om je daarbij te helpen ontwikkelde Ypsilon al een hele tijd terug de Triadekaart.
Nu is de splinternieuwe versie beschikbaar: ‘Triadekaart, de naastenversie’. De nieuwe Triadekaart is voor iedereen gratis te downloaden of als papieren versie te bestellen in de webshop van Ypsilon. 


 *Gespreksbijeenkomst voor volwassen kinderen. https://www.ypsilon.org/agenda/gespreksgroep-voor-kinderen-van-kopp/

MIND Ypsilon Kennissessies:

 

                      * Kennissessies

Samen met regionale vrijwilligers organiseert Ypsilon regelmatig gratis online bijeenkomsten. Aantrekkelijk en gemakkelijk om te volgen vanachter je computer of laptop. Je hoeft er de deur niet voor uit, afstand is geen probleem.
De volgende kennissessie, op 23 november 2022, gaat over psychose en autisme.
Meld je hier aan voor deze kennissessie.
Na elke sessie is de kennis en informatie over het besproken onderwerp terug te lezen in een ‘themapublicatie’ (zie downloads).

Enkele thema’s uit eerdere kennissessies:
* Wet langdurige zorg ‘Eindpunt of nieuw perspectief?’ (WLZ)
*autisme en psychose
* afbouwen van medicijnen en de rol van de familie
* verbindende gespreksvaardigheden

 https://www.ypsilon.org/kennissessies

                                GGZnieuws: 

 

* Aanpak voor personen met verward en onbegrepen  gedrag: 

Wat gebeurt er al? Wat zijn de wensen? Wat zijn de knelpunten?
En welke activiteiten doet Ypsilon al?

https://www.ggznieuws.nl/kabinet-gelijk-ggz-inschakelen-bij-melding-verward-gedrag/

 

Kwaliteitsstatuten GGZ 

* Wat kan en mag je van de ggz verwachten?
Een module voor de cliënt!:

https://wijzijnmind.nl/media/6925/download/Kwaliteitsstatuut%20GGZ%202022%20cli%C3%ABnten%20en%20naastenversie%20v2.pdf?v=1


       Een module voor de naasten!:

Samenwerking van een professional met een naaste!  https://www.ggzstandaarden.nl/uploads/side_products/e6643a3f46749c828e2a25411167a7fd.pdf


GGZ Standaarden Naasten:


*Samenvatting generieke module Naasten:

Voor wie is de module bedoeld? De generieke module Naasten is bedoeld voor de patiënt zelf, de naasten, de professional en de ggz-bestuurder. Deze module biedt antwoord op nevenstaande vragen van de verschillende betrokkenen

e8109ce556e7cb86dc43fb1fbaf1027c.pdf (ggzstandaarden.nl)


                       AKWA-GGZ NIEUWS

*31-01-2023: webinar Diagnostiek - Akwa GGZ


*Uitkomsten onderzoek zorgstandaarden in de praktijk 

Samenvatting-rapport-gebruik-zorgstandaarden.pdf (akwaggz.nl)

* Er is maar weinig bekend over het gebruik van kwaliteitsstandaarden voor de ggz in de        praktijk. Daarom hebben Akwa GGZ en de Nederlandse ggz bij 1.000 ggzprofessionals in 59 teams de praktische ervaring met een vijftal zorgstandaarden onderzocht. Het onderzoek heeft zich o.a. gericht op het gebruik van de zorgstandaarden: Psychose. De zorgstandaarden in de ggz hebben een door patiënten, naasten en professionals gezamenlijk geformuleerde visie op zorg als basis. Ook de thema’s  samen beslissen, betrekken van naasten, herstelondersteuning en evalueren zijn meegenomen in het onderzoek.

  https://akwaggz.nl/wp-content/uploads/2022/07/Samenvatting-rapport-gebruik-zorgstandaarden.pdf


MIND NAASTEN CENTRAAL

* eModules voor 'kinderen-van'

Jongvolwassen 'kinderen-van' kunnen gebruik maken van online modules ontwikkeld door MIND Naasten Centraal! De modules zijn volledig gemaakt door jongvolwassen KOPP/KOV zelf, dus Kinderen van Ouders met Psychische Problemen/Kinderen van Ouders met een Verslaving.

In de modules vind je informatie, oefeningen en tips. Ook bevat iedere module een video waarin 'kinderen-van' met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp van die module. 


NAASTEN IN KRACHT.

*Grenzen stellen en bewaken:


*E-learning: handige modules waarin je van alles leert over grenzen stellen
en je grenzen  bewaken:
https://naasteninkracht.nl/nl/taxonomy/term/255FAMILIE VERTROUWENS PERSOON:

*Webinar: Naasten, privacy en goede zorg:

  https://youtu.be/hOHQXEtEvX4 


                                       MIND: KRACHT VAN BELEVEN


 MIND biedt twee interessante documentaires/(muzikale) theatervoorstellingen aan.
 Ze zijn altijd en door iedereen te bekijken.

Onderstaande documentaires zijn zonder wachtwoord via YouTube te bekijken:

*IK ZOU OOK MIRANDA KUNNEN ZIJN. 


Ik zou ook Miranda kunnen zijn Deze documentaire is een natuurlijk vervolg op de theatervoorstelling Vind je het gek!. Hierin maakt Nynka samen met pianist Rob Stoop invoelbaar hoe het is om te leven met een psychische kwetsbaarheid. De voorstelling laat echter niet zien welk hersteltraject de zes verhaalbrengers, die de inspiratie vormen voor Vind je het gek!, hebben gewandeld om de draad van hun leven weer op te kunnen pakken. Deze documentaire zoomt in op het herstelverhaal van één van de verhaalbrengers. Bekijk deze voorstelling via deze link Duur: 51:04 U bent uitgenodigd om n.a.v. de documentaire in gesprek te gaan met Nynka en Rob om 16.00 uur via Zoom. Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/89302459280?pwd=N0EwSnJzalJsYWxORkwxcHRXK 2hPdz09 Meeting ID: 893 0245 9280 Passcode: 314227 Informatie https://www.krachtvanbeleving.nl/miranda 

*VUILE WAS?!

 De documentaire Vuile was? geeft een breed perspectief en laat veel andere mensen aan het woord: andere familieleden, cliënten met verschillende ziektebeelden, lotgenoten en hulpverleners. Samen bieden Hou me los en Vuile was? een compleet beeld van de invloed van een psychische ziekte op de familie en omgeving. Tevens maakt het inzichtelijk wat de invloed is van de familie op het herstelproces van een ziek familielid. Bekijk deze voorstelling via deze link Duur: 55:16 U bent uitgenodigd om n.a.v. de documentaire in gesprek te gaan met Nynka en Rob om 15.00 uur via Zoom. Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/89302459280?pwd=N0EwSnJzalJsYWxORkwxcHRXK 2hPdz09 Meeting ID: 893 0245 9280 Passcode: 314227 Informatie https://www.krachtvanbeleving.nl/voorstellingen/vuile-was

TRIMBOSINSTITUUT

 
Trimbos-instituut  ·
Psychische en verslavingsproblemen van een ouder kunnen veel impact hebben op jou als kind.Ben/Ken jij iemand (16-25 jaar) die wat extra hulp kan gebruiken?  Mail gratis een deskundige met jouw vragen over bijvoorbeeld jouw gezinssituatie: https://www.koppsupport.nl/mail-met-een-deskundige/ 

Nature-nurture we maken de balans op.

Geneticus Dr. Abdel Abdellaoui en psychiater Janneke Zinkstok vertellen over de erfelijkheid van aandoeningen, zoals schizofrenie en autisme, en over de vraag wat dat betekent in de praktijk. Het is de laatste presentatie van een serie van drie. Ook de twee eerder gepresenteerde lezingen zijn terug te kijken.
https://www.sg.uu.nl/video