*2024*AKWA-GGZ:

Akwa GGZ is een samenwerking van ggz-organisaties, patiënten, naasten en professionals en ondersteunt continue verbetering van kwaliteit van zorg.
Zie onderstaande links m.b.t. nieuws van AKWA-GGZ 

 Omdat we het samen steeds beter willen doen - Akwa GGZ

GGZ Team Talks over Autisme en Zingeving, nieuwe video over zorgstandaarden (mailchi.mp)

  

*2023: *IZA (Integraal ZorgAccoord) 

* Van zorgakkoord naar daad bij het woord.

In 3 video bijdrages van 1.Philippe Delespaul , 2.Floortje Scheepers en 3.Zweder Bergman over hoe de zorg in de psychiatrie beter moet.
 
1. Philippe Delespaul         https://www.youtube.com/watch?v=2QC6HyvyiwI&list=PLRgmm7Nm1cV34w9aPdgxct7P1PQt7CTE-&index=2

2. Floortje Scheepers       https://www.youtube.com/watch?v=JWGQH-1SS2U&list=PLRgmm7Nm1cV34w9aPdgxct7P1PQt7CTE-&index=3

3. Zweder Bergman           https://www.youtube.com/watch?v=Pth1k6IN6ZQ&list=PLRgmm7Nm1cV34w9aPdgxct7P1PQt7CTE-&index=4 


                                  

*2023:*MIND

*TOOLKIT: Samen beslissen bij psychose:


Deze Toolkit en bijbehorende keuzekaarten zijn gemaakt door MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid in samenwerking met ervaringsdeskundigen, professionals en leden van Anoiksis, Ypsilon, Akwa-ggz en MIND. 
De Toolkit is gebaseerd op de zorgstandaard Psychose en de kwaliteitscriteria goede zorg   van MIND.

Een goede behandeling kies je in samenspraak met je hulpverlener en je naasten. 
Om als cliënt of naaste keuzes te maken, zijn  keuzehulpen erg  nuttig. 
Onlangs werden er weer twee nieuwe Toolkits toegevoegd aan het palet, 
waaronder eentje met de titel:

 ‘Samen beslissen bij psychose’. 

Met speciale informatie voor naasten. 


Om samen te kunnen beslissen is het belangrijk dat iedere cliënt, naaste, en zorgverlener over dezelfde basiskennis beschikt.

Link: https://akwaggz.nl/wp-content/uploads/2023/02/Toolkit-Samen-Beslissen-bij-Psychose.pdf


 
 

* 2023: *Ypsilon

*Triade kaart: naasten.


 Het wordt steeds normaler dat familieleden en naasten meedenken en meepraten over de behandeling. Dat is mooi, maar soms ook lastig voor naasten. Want wat wordt er eigenlijk van je verwacht? En hoe breng je in zo’n gesprek naar voren wat je écht belangrijk vindt? Om je daarbij te helpen ontwikkelde Ypsilon al een hele tijd terug de Triadekaart.
Nu is de splinternieuwe versie beschikbaar: ‘Triadekaart, de naastenversie’. De nieuwe Triadekaart is voor iedereen gratis te downloaden of als papieren versie te bestellen in de webshop van Ypsilon. 


*2024: *MIND Ypsilon Kennissessies:

*Samen met regionale vrijwilligers organiseert Ypsilon regelmatig gratis online Kennissessies.

Na elke sessie is de kennis en informatie over het besproken onderwerp terug te lezen in een ‘themapublicatie’ .

Enkele thema’s uit eerdere kennissessies:
      *Medicijnen op maat.

      *De Wet Langdurige Zorg

      *Afbouw medicatie en de rol van naasten


 https://www.ypsilon.org/zorg-voor-jezelf


Click door naar:  voorlichting/kennissessies

 


 

  

 

                                 

 *2022:*GGZ:

*Aanpak voor personen met verward en onbegrepen  gedrag: 

Wat gebeurt er al? Wat zijn de wensen? Wat zijn de knelpunten?

https://www.ggznieuws.nl/kabinet-gelijk-ggz-inschakelen-bij-melding-verward-gedrag/

Kwaliteitsstatuten GGZ 

*Wat kan en mag je van de ggz verwachten?

Een module voor de cliënt!:
https://wijzijnmind.nl/media/6925/download/Kwaliteitsstatuut%20GGZ%202022%20cli%C3%ABnten%20en%20naastenversie%20v2.pdf?v=1


Een module voor de naasten!:
Samenwerking van een professional met een naaste!  https://www.ggzstandaarden.nl/uploads/side_products/e6643a3f46749c828e2a25411167a7fd.pdf


*GGZ 

*Samenvatting generieke module Naasten:

Voor wie is de module bedoeld? De generieke module Naasten is bedoeld voor de patiënt zelf, de naasten, de professional en de ggz-bestuurder. Deze module biedt antwoord op nevenstaande vragen van de verschillende betrokkenen.

Link: e8109ce556e7cb86dc43fb1fbaf1027c.pdf (ggzstandaarden.nl)


*WIJ ZIJN MIND

*FLYER PSYCHOSE IN JE OMGEVINGIs iemand in jouw omgeving psychosegevoelig en vraag jij je af wat je kan doen? In onze flyer Psychose in je omgeving krijg je tips die je helpen bij de omgang met jouw naaste en tips hoe je zelf overeind blijft. Lees meer over hoe je de ander stimuleert om hulp te zoeken, hoe je in contact blijft en goed voor jezelf blijft zorgen. Vraag de flyer gratis aan en ontvang hem direct in je e-mailbox.  Aanvraag pagina voor flyer met tips bij een naasten met een psychose - MIND (wijzijnmind.nl) 

*MIND NAASTEN CENTRAAL

* eModules voor 'kinderen-van'

Jongvolwassen 'kinderen-van' kunnen gebruik maken van online modules ontwikkeld door MIND Naasten Centraal! De modules zijn volledig gemaakt door jongvolwassen KOPP/KOV zelf, dus Kinderen van Ouders met Psychische Problemen/Kinderen van Ouders met een Verslaving.

In de modules vind je informatie, oefeningen en tips. Ook bevat iedere module een video waarin 'kinderen-van' met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp van die module.

 KOPP/KOV (wijzijnmind.nl)

Samenvattingskaart (ggzstandaarden.nl)
*NAASTEN IN KRACHT

*E-learnings: handige modules waarin je van alles leert.
https://naasteninkracht.nl/nl/taxonomy/term/255 *MIND: KRACHT VAN BELEVEN


 *Twee interessante documentaires (muzikale theatervoorstellingen).

 Ze zijn altijd en door iedereen zonder wachtwoord via You Tube te bekijken. 


*IK ZOU OOK MIRANDA KUNNEN ZIJN. 


Ik zou ook Miranda kunnen zijn Deze documentaire is een natuurlijk vervolg op de theatervoorstelling Vind je het gek!. Hierin maakt Nynka samen met pianist Rob Stoop invoelbaar hoe het is om te leven met een psychische kwetsbaarheid. De voorstelling laat echter niet zien welk hersteltraject de zes verhaalbrengers, die de inspiratie vormen voor Vind je het gek!, hebben gewandeld om de draad van hun leven weer op te kunnen pakken. Deze documentaire zoomt in op het herstelverhaal van één van de verhaalbrengers. Bekijk deze voorstelling via deze link Duur: 51:04 U bent uitgenodigd om n.a.v. de documentaire in gesprek te gaan met Nynka en Rob om 16.00 uur via Zoom. Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/89302459280?pwd=N0EwSnJzalJsYWxORkwxcHRXK 2hPdz09 Meeting ID: 893 0245 9280 Passcode: 314227 Informatie https://www.krachtvanbeleving.nl/miranda

*VUILE WAS?!

 De documentaire Vuile was? geeft een breed perspectief en laat veel andere mensen aan het woord: andere familieleden, cliënten met verschillende ziektebeelden, lotgenoten en hulpverleners. Samen bieden Hou me los en Vuile was? een compleet beeld van de invloed van een psychische ziekte op de familie en omgeving. Tevens maakt het inzichtelijk wat de invloed is van de familie op het herstelproces van een ziek familielid. Bekijk deze voorstelling via deze link Duur: 55:16 U bent uitgenodigd om n.a.v. de documentaire in gesprek te gaan met Nynka en Rob om 15.00 uur via Zoom. Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/89302459280?pwd=N0EwSnJzalJsYWxORkwxcHRXK 2hPdz09 Meeting ID: 893 0245 9280 Passcode: 314227 Informatie https://www.krachtvanbeleving.nl/voorstellingen/vuile-was

*TRIMBOSINSTITUUT

 *Hulp voor KOPPkinderen. 

Psychische en verslavingsproblemen van een ouder kunnen veel impact hebben op jou als kind. Ben/Ken jij iemand (16-25 jaar) die wat extra hulp kan gebruiken?  Mail gratis een deskundige met jouw vragen over bijvoorbeeld jouw gezinssituatie: https://www.koppsupport.nl/mail-met-een-deskundige/